Selecteer een pagina

Zijn rode vlekken na het eten altijd een allergische reactie?

Na het eten was je het gezicht van je baby. Plots zie je dat er onder die etensresten allemaal rode vlekken zitten. Dat is natuurlijk even schrikken! Het is een heel begrijpelijke reflex dat je denkt dat die vlekken een allergische reactie zijn. Maar gaat het altijd om een allergie?

Als je de vlekken meteen na het eten ziet en alleen op plaatsen waar er direct contact is geweest met eten, is de kans groot dat het geen allergische reactie is. De gevoelige huid van een baby kan namelijk ook fysiek reageren op bepaalde voeding zonder dat het om een allergische reactie gaat. Met een duur woord wordt dat “irriterende contact dermatitis” genoemd. Je kan het vergelijken met luieruitslag. Wanneer je baby te lang in een vuile luier heeft gezeten, gaat zijn huid ook rood worden aan de billetjes en de luierstreek. Dat is geen allergische reactie op de luier, maar een fysieke reactie van de bijtende urine en stoelgang op de huid. Zeker wanneer je een baby hebt met een gevoelig huidje heb je snel prijs. Kinderen met eczeem hebben een extra gevoelige huid en gaan ook sneller rode vlekken krijgen.

Een baby kan ook vlekken krijgen van speeksel dat over zijn kin loopt, zeker wanneer ze tandjes krijgen. Hetzelfde geldt voor bepaalde voedingsmiddelen: De huid rond de mond (of op de wangen, armen, buik,… als het eten lustig wordt rond gesmeerd 😉 ) kan rood worden puur door het fysieke contact met een zuurder voedingsmiddel. Ik merk in mijn praktijk vooral reacties op tomaten, bessen, kiwi en aardbeien. Maar ook bijvoorbeeld ananas, mosterd en citrusvruchten kunnen zo’n huidreactie geven. Dat wil niet zeggen dat je deze voedingsmiddelen in de toekomst strikt moet vermijden zoals bij een allergie. Bij een allergie kan de reactie van het immuunsysteem op een voedingsmiddel het hele lichaam gaan triggeren. Bij een fysieke reactie van een zuur voedingsmiddel op de huid, is die lokale roodheid de enige klacht. Als er maar een lichte roodheid is waar je baby geen last van heeft, kan je het voedingsmiddel gewoon verder blijven geven. Als je baby toch last heeft van de vlekken, kan je grotere hoeveelheden van de boosdoener in pure vorm beter mijden. Dan voelt het zuur niet fijn op zijn gevoelige huid.

Twijfel je of de rode vlekken van je baby een allergische reactie zijn of niet? Bespreek het zeker met je arts. Neem foto’s van de vlekken, want vaak zijn ze weer weg tegen de tijd dat je bij de arts bent.

Rolinde Op De Groei

Ik begrijp dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!