Selecteer een pagina

Hoeveel zou mijn kind moeten eten?

“Maar hoeveel zou mijn kind dan moeten eten?” Het is een van de meest gestelde vragen wanneer het over baby’s, peuters en kleuters gaat.

En het is een vraag waar ik nooit op zal antwoorden met een bepaald gewicht of portiegrootte. Want die voorgeschreven hoeveelheden zijn net één van de grootste bronnen van onrust en frustraties bij veel gezinnen. Wat als je kind die hoeveelheid niet eet? Welke opties zijn er dan om het eten toch in je kind te krijgen? Dat is jammer genoeg het recept voor een machtsstrijd, waarbij de kans groot is dat je kind net minder zal gaan eten.

Hoeveel je kind dan best zou eten? Zoveel als het zelf wil. En dat hangt af van:

  • Groei: groei gebeurt in sprongen en niet continu. Vlak voor een groeischeut zal een kind zelf aanvoelen dat het meer energie nodig heeft.
  • Energieniveau: kinderen die ziek of moe zijn, hebben vaak niet veel honger (hoe zijn we zelf? 😉 )
  • Goesting: van eten dat ze echt lekker vinden, zullen ze meer eten (again, hoe zijn we zelf? 😉 )
  • Activiteit: na bijvoorbeeld een hele dag buiten spelen, hebben kinderen vaak meer honger.
  • Je kind zelf: ieder kind is anders. Vergelijk daarom zeker niet met andere kinderen van dezelfde leeftijd

Het hongergevoel verschilt van dag tot dag en dat is heel normaal. Bekijk eerder over de periode van een week hoeveel je kind eet. Je zal zien dat je kind vaak de volgende maaltijd of de volgende dag zal gaan compenseren wanneer het wat minder gegeten heeft.

Wanneer je kind te weinig eet naar ons gevoel, wordt er een oerinstinct in ons wakker, een ongerustheid dat je kind iets te kort komt. En dat is perfect normaal. Probeer je kind te vertrouwen. Eén van de mooiste cadeaus die je hen kan geven is hen hun intern gevoel van verzadiging te laten behouden.

Hoe je kan weten of je kind wel echt genoeg eet? Als het vrolijk en actief is, en goed groeit.

 

Cursus Meer rust aan tafel

Webinars

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost. Ze te zieneten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »