Selecteer een pagina

Eet mijn (buik)baby mee?

Als je als mama in spe meer groenten en fruit eet tijdens de zwangerschap, geef je je kindje dan ook al deze voedselvoorkeuren mee? – door Hylke Hakelbracht

 

De smaakontwikkeling en de reukzintuigen beginnen zich al te ontwikkelen als de foetus respectievelijk 16 weken en 24 weken oud is.  Het reageert dan op de geur en smaak van het vruchtwater die de smaak van de voeding van de mama overneemt.

Eens geboren hebben baby’s een aangeboren voorkeur voor voedsel dat veel suiker, zout en vet bevat boven voedsel dat zuur en bitter smaakt zoals groenten en fruit.

Het is een soort ‘verdedigingsmechanisme’ omdat suiker en vet energie geven in hun snelle groeiperiode in tegenstelling tot bitter dat juist wordt geassocieerd met een ‘giftige stof’.

Grote hoeveelheden van deze aangeboren voorkeuren sluiten jammer genoeg niet aan bij een gezond dieet.

De smaak- en reukervaringen waarmee de foetus prenataal kennis begint te maken, kunnen de aangeboren smaakvoorkeur beïnvloeden. Via het vruchtwater en later de moedermelk leren baby’s de voeding uit hun omgeving te aanvaarden.

Conclusie

Uit een handvol studies blijkt dan ook dat kinderen meer fruit en groenten eten op latere leeftijd als hun moeders hetzelfde deden tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Het is echter moeilijk om te bepalen in welke mate die vroege ervaringen tijdens de zwangerschap of borstvoeding de voedingsvoorkeuren op  lange termijn beïnvloeden, omdat onze smaak -en geur voorkeuren wel beginnen in de buik maar ons hele leven verder blijven ontwikkelen. Een gezond voedingspatroon zowel op jonge als latere leeftijd blijft dus belangrijk.

 

Rolinde en Hylke

We begrijpen dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom willen wij je graag betrouwbaar advies geven en indien nodig, begeleiding op maat. Zo kan jij vol vertrouwen jouw kind(eren) voeden. Meer over ons »

Tips voor de boterham

Tips voor de boterham

Speciaal voor jou maakten we een lijst met ons favoriete beleg voor jonge kinderen. Laat je e-mailadres hier achter en je ontvangt de lijst in je mailbox!