Selecteer een pagina

Kokosyoghurt zelf maken

Wat heb je nodig?

Kookpot, spatel, kernthermometer en gesteriliseerde glazen potten. Een yoghurtmachine kan handig zijn maar is niet noodzakelijk.

 

3 ingrediënten

  • 1l kokosmelk
  • 2 el gekochte kokosyoghurt (of probiotica*)
  • Arrowroot

Bereiding

  • Verwarm de kokosmelk tot het kookt.
  • Meng wat koud water onder 2 el arrowroot en mix onder elkaar.
  • Voeg de arrowrootmix toe aan de warme kokosmelk en roer met de spatel alles goed onder elkaar.
  • Plaats de kernthermometer in de kokosmelk en laat afkoelen tot 37°C (dit duurt ongeveer 1u)
  • Meng de twee el gekochte kokosyoghurt (of probiotica*) onder de intussen lauwe kokosmelk.
  • Houd het mengsel nu minimaal 7 uur tussen 32°C en 49°C. Dan ontwikkelen de bacteriën zich het best. Dat is ook precies wat een yoghurtmachine doet.
  • Heb je geen yoghurtmachine? Geen probleem je kunt de bokalen ook in handdoeken wikkelen en 7 uur in een frigobox (zonder koelelement) bewaren zodat de warmte behouden blijft. Een zelfgemaakte yoghurtmachine dus.:) 

Wist je dat…

… kokosmelk van nature geen calcium bevat.  Neem dus nog voldoende calciumbronnen op in je voeding. Binnen een koemelkvrij dieet kunnen dit plantaardige alternatieven zijn voor melkproducten verrijkt met calcium, of natuurlijke bronnen zoals spinazie, chinese kool, rucola, sesamzaad, kikkererwten of amandelen. Wil je meer weten over de calciuminname tijdens een koemelkvrij dieet? Rolinde schreef hier een interessante blog over.

… yoghurt verzuurt doordat de probiotica de lactose uit koemelk verbruikt om te groeien? In kokosmelk zit van nature geen lactose daarom kan het iets sneller gaan als je wat suiker toevoegt die de probiotica dan verbruiken.

… *probiotica ook te koop is in de winkel in zakjes zodat je niet moet vertrekken van een bestaande yoghurt? Bij een koemelkvrij dieet is het wel belangrijk om voor probiotica te kiezen die niet zijn gekweekt op koemelkeiwitten. Daarom koos ik voor de bacteriën uit een gekochte vegan kokosyoghurt, dan was ik zeker.

… het belangrijk is om de potten te steriliseren? 37°C – 42°C is namelijk een temperatuur waarin meerdere bacteriën graag groeien, enerzijds bacteriën aanwezig in de probiotica, anderzijds ook minder goede bacteriën. Die laatste willen we liever niet in onze yoghurt.

PS: Deze yoghurt is super lekker met granola en vers fruit 🙂

Rolinde en Hylke

We begrijpen dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom willen wij je graag betrouwbaar advies geven en indien nodig, begeleiding op maat. Zo kan jij vol vertrouwen jouw kind(eren) voeden. Meer over ons »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!