OMG we eten dessert vanavond!

OK, geef toe, desserts zijn lekker! Ze geven vaak veel energie en we willen dus vooral dat wij en onze kinderen er op een gezonde manier mee leren omgaan. Maar het hangt natuurlijk ook een beetje af van de definitie van desserts. Niet? Hoe zorgen we er dan voor dat ze deel uitmaken van een gezond voedingspatroon?

Hieronder wat sleutels tot succes:

 • Neem of geef ze niet als beloning maar laat ze deel uitmaken van de maaltijd. Vermijd bijvoorbeeld ‘als je je bord leeg eet mag je een dessertje’ Op die manier zet je de desserts op een troon en geef je de boodschap dat ze beter zijn dan ander gezond eten.
 • Ze samen aanbieden met andere gezonde voeding bij de maaltijd of als snack geeft je kind controle over het eten. Zij kiezen wat ze opeten van wat jij hun als ouder aanbiedt. Een recente studie over moeilijk eetgedrag associeert responsief voeden met meer avontuurlijke eters die minder kieskeurig zijn. Responsief voeden staat zowel voor het luisteren naar honger-en verzadigingssignalen als voor een verdeling van verantwoordelijkheid waarbij de ouders het soort voedsel kiezen en het kind beslist over de hoeveelheid dat hiervan wordt opgegeten. Ongezonde desserts worden in deze theorie best niet ongelimiteerd aangeboden zodat groenten en fruit ook voldoende kansen krijgen om geproefd te worden.
 • Geef de boodschap dat ze deel uitmaken van een gezonde voeding en niet enkel ongezond zijn, zodat niemand zich schuldig gaat voelen bij het eten ervan. Geef ze dus niet meer belangstelling dan ander eten zoals ‘OMG we eten dessert vanavond!’ Tenzij je dit ook bij wortels zegt ?
 • Als je de desserts zelf maakt, weet je ook precies wat erin zit en kun je ze zo gezond maken als je zelf wil.
 • Geniet!

Hieronder alvast wat inspiratie voor
dessert(snacks)

 • Mugcake met havermout
 • Gebakken banaan
 • Appel met notenpasta dip
 • Fruitsla
 • Mueslibrood
 • Bananenbrood
 • Yoghurt met gebakken appeltjes en kaneel
 • Havermout crumble met appel of diepvriesbessen (waarvan recept hieronder)

Havermoutcrumble met appel en bessen

 • 2 middelgrote appels, geschild en in stukjes gesneden
 • restje bessen (optioneel)
 • 50g havermout
 • 50g volkorenmeel (ik gebruikte spelt)
 • 2 el ongezoete notenpasta naar keuze (ik gebruikte hazelnootpasta)
 • 2 el water
 • 2 el plantaardige olie (ik gebruikte arachideolie)
 • 1/2 tl kaneel

bereiding:

 • Meng de havermout, volkorenmeel, notenpasta, plantaardige olie en water tot een kruimeldeeg.
 • Vet een ovenschaal in met plantaardige olie, leg de appelstukjes en bessen in de ovenschaal en meng met de kaneel. Bedek dit met het kruimeldeeg.
 • Bak de crumble 30 min. in een oven op 180°C.
Cursus Meer rust aan tafel
Online cursus

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost. Ze te zien genieten van hun eten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft en er ook van geniet?

Rolinde en Hylke

We begrijpen dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom willen wij je graag betrouwbaar advies geven en indien nodig, begeleiding op maat. Zo kan jij vol vertrouwen jouw kind(eren) voeden. Meer over ons »

Tips voor de boterham

Tips voor de boterham

Speciaal voor jou maakten we een lijst met ons favoriete beleg voor jonge kinderen. Laat je e-mailadres hier achter en je ontvangt de lijst in je mailbox!