Selecteer een pagina

Onze favoriete boeken

Van een goed informatief en inspirerend, en liefst mooi vorm gegeven, boek kan ik echt enthousiast worden. Regelmatig krijg ik de vraag welke boeken over voeding ik zou aanraden. Ben je ook iemand die graag leest en je graag verder verdiept in (kinder)voeding? Hylke en ik delen graag onze favoriete boeken uit onze boekenkast!

Er staat telkens een link bij de boeken zodat het meteen duidelijk is over welk boek het gaat, welke auteur en welke editie. Soms is dit een link naar de website van de auteur zelf, soms naar de website van een grotere webwinkel. Niets verplicht je natuurlijk om het boek via deze websites te kopen. Steun zeker je lokale boekhandel of de auteur zelf wanneer het kan!

Deze post bevat links naar een partnerprogramma. Dit kost jou geen geld.

Starten met vaste voeding

Eind maart 2022 verschijnt “Eet als een expert – mini” (pre-order). Dit boek neemt je mee voorbij de mythes, hypes en zwart-wit stellingen over starten met vaste voeding, de eerste maanden melkvoeding en voeding voor peuters. Dankzij genuanceerde, wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips kan je vol vertrouwen je kindje voeden, op een manier die past bij jouw gezin. Voor iedere nieuwe fase in het leven van je kindje vind je heerlijke (en eenvoudige!) recepten, aangepast aan het leven van jonge ouders.

 


van melk naar vaste voeding In
Van melk naar vaste voeding bundelde ik samen met Eline Tommelein wetenschappelijke inzichten over vaste voeding in de eerste levensjaren in een behapbaar boek. Het is in de eerste plaats geschreven voor zorgverleners maar is zeker ook een meerwaarde voor ouders die graag diepgaandere kennis hebben over het hoe en waarom van vaste voeding vanaf 6 maanden tot 2 jaar.


born to eat
Born to eat (e-book of boek): Dit Engelstalig boek is geschreven door twee diëtisten en behandelt ook starten van vaste voeding met vuistgrote stukken. Ik houd zelf heel erg van de mix van wetenschappelijk onderbouwde informatie, heel praktische adviezen en hun persoonlijke ervaringen.

Hylke voegt toe: Twee elementen in dit boek komen sterk naar boven: dat de overgang naar vaste voeding en de maaltijden een positieve ervaring zijn en dat we mogen vertrouwen op dat je kindje aangeeft hoeveel het nodig heeft om goed te groeien. Dit zijn kernboodschappen die ik ook graag meegeef tijdens een consultatie.


Why starting solids matters: Prof. Dr. Amy Brown heeft een heerlijke schrijfstijl: Wetenschappelijk onderbouwd maar doorspekt met een vleugje humor. Dit Engelstalige boek geeft een overzicht van recente wetenschappelijke inzichten over vaste voeding.

Allergieën


Blij koemelkvrij kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Ik schreef dit boek om ouders van baby’s, peuters en kleuters met een koemelkallergie op weg te helpen met alle informatie gebundeld in één vlot leesbaar boek. Het bevat zowel wetenschappelijke informatie als heel praktische tips om tot een veilig en volwaardig koemelkvrij dieet te komen.


Food-sensitive babies was één van de eerste boeken die ik las over allergieën bij borstgevoede baby’s. Ik was meteen verkocht aan dit boek boordevol informatie en praktische tips om te achterhalen welke allergieën een borstgevoede baby kunnen plagen. Jammer genoeg is het niet vlot verkrijgbaar hier. Ik heb het jaren geleden zelf laten over komen uit Australië.
no milky way lunch
De boeken van No Milky Way (desserts en lunch) raad ik aan voor ouders die kook- en bakinspiratie zoeken voor een koemelkvrij dieet. De boeken zijn geschreven voor veganisten en dus sowieso koemelkvrij, maar ook ei- en vlees/visvrij.

Moeilijke maaltijden


secrets of feeding
Secrets of feeding a healthy family is een Engelstalig boek geschreven door Ellyn Satter, de bedenker van de ‘Verdeling van verantwoordelijkheid‘ (de ouder bepaalt wat, waar, wanneer wordt gegeten, het kind bepaalt of en hoeveel). Ik hou van haar oneindig vertrouwen in kinderen en de passie in haar schrijfstijl.


not about the broccoli
It’s not about the broccoli (e-book of boek): Dina Rose heeft een verfrissende boodschap in dit boek: Stop met de focussen op voedingsmiddelen en nutriënten bij je kinderen maar zet in op gewoontes en vaardigheden aan tafel. De rest zal dan vanzelf volgen.


Helping Your Child with Extreme Picky Eating” is één van onze favoriete boeken over moeilijke maaltijden. Het is én wetenschappelijk onderbouwd én biedt hele praktische oplossingen wanneer maaltijden stress veroorzaken, bij jou of je kind. Er wordt ook aandacht besteed aan bvb autisme spectrum stoornissen of motorische vertraging. Zeker voor professionals is dit boek een must read!

Voeding algemeen


eet als een expert


eet als een expert zwanger
De boeken van Eet als een expert (o.a. algemeen over voeding en specifiek over zwangerschap) zijn echt toppers! Over voeding wordt heel veel gezegd en geschreven, wat moet je dan nog geloven? In deze boeken wordt wetenschappelijke informatie op een hele fijne manier aangevuld met praktische tips en recepten. Ik ben ook echt fan van de leuke infographics!

Hylke voegt toe: Ik gebruik de infographics ook graag in de praktijk om uitleg te geven over voeding tijdens de zwangerschap.


Hylke vertelt: In “Your Child’s Weight – Helping Without Harming” gaat het over de relatie met voeding en een gezond gewicht door te leren luisteren naar het honger-en verzadigingsgevoel. Voor mij is dit een van de grootste zaken waarop ik werk wanneer ik kindjes met overgewicht zie in de praktijk.


handboek flesvoeding
Het Handboek flesvoeding is een uniek boek voor zorgverleners en ouders die graag diepgaande en vooral neutrale informatie willen over flesvoeding. Het is geschreven door dé expert Eline Tommelein (en met een kleine bijdrage van mijn hand 🙂 )


handboek borstvoeding
Het Handboek borstvoeding is geschreven voor zorgverleners door lactatiekundige Joke Muyldermans en Eline Tommelein. Het is een wetenschappelijk sterk boek met heel praktische overzichten over de aanpak van mogelijke problemen tijdens de borstvoeding.


Hylke vertelt: ik ben een grote fan van mealpreping. Het geeft er al vaak voor gezorgd dat ik bij een grote honger toch een gezonde lunchbox eet ipv een snel afhaalbroodje. Easy Peasy Lunchbox is vooral interessant voor lunchboxen voor kinderen op school of onderweg. Het eerste boek waar ik naar grijp als ik even geen inspiratie heb.

Rolinde en Hylke

We begrijpen dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom willen wij je graag betrouwbaar advies geven en indien nodig, begeleiding op maat. Zo kan jij vol vertrouwen jouw kind(eren) voeden. Meer over ons »

Tips voor de boterham

Tips voor de boterham

Speciaal voor jou maakten we een lijst met ons favoriete beleg voor jonge kinderen. Laat je e-mailadres hier achter en je ontvangt de lijst in je mailbox!