Selecteer een pagina

Recept: koemelkvrije macaroni met kaassaus

Deze macaroni met kaassaus past binnen een koemelkvrij dieet. Ik heb het gerechtje wat gepimpt met broccoliroosjes voor extra vezels, vitaminen en mineralen.

Kaassaus wordt traditioneel gemaakt met koemelk, kaas en boter, drie ingrediënten die koemelkeiwitten bevatten en dus ook de drie ingrediënten die ik in dit gerechtje heb vervangen. Ben je benieuwd wat dit gerecht toch een kaasachtige smaak geeft? Het geheime ingrediënt is edelgistvlokken

Edelgist is een gedroogde, inactieve gist dat groeit op melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken of ‘schilfers. Klinkt misschien niet erg smakelijk :p maar toen ik het voor de eerste keer proefde stond ik versteld van de kaasachtige smaak. Ik denk dat het qua smaak het meest in de buurt komt van Parmezaanse kaas. Je kunt hem dan ook in andere gerechten als alternatief voor Parmezaanse kaas gebruiken. 

Wat heb je nodig voor 4 porties:

 • 300 ml ongezoete plantaardige melk (haver of amandel)
 • 1 el kokosolie
 • 2 el bloem
 • 5 el edelgistvlokken
 • 400 g ongekookte volkorenpasta
 • 200g ontbijtspek
 • broccoliroosjes van 1 broccoli
 • 1 el olijfolie
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • peper en zout naar smaak

Bereiding:

 • Bereid de pasta volgens de bereiding op de verpakking.
 • Stoom of kook in weinig water de broccoliroostjes bijtgaar.
 • Smelt de kokosolie in een pot en voeg de bloem toe. Roer deze twee ingrediënten tot er deegballetjes ontstaan in de pot (dit heet een roux). Voeg dan een kleine hoeveelheid plantaardige melk toe. Roer nu met een garde in de pot zodat de roux zich mengt met de plantaardige melk. Als dit mooi gebonden is voeg je de rest van de melk toe en laat je het even inkoken.
 • Werk de kaassaus af met de edelgistvlokken, nootmuskaat en peper en zout naar smaak
 • Bak het ontbijtspek in een kleine hoeveelheid olie.

Garneertip: schep de pasta uit in een bord, voeg er een sauslepel kaassaus over en verdeel 1/4 van het ontbijtspek en de broccoliroosjes over de pasta

Smakelijk!

Eet je graag pasta? In deze blog vind je een recept voor een koemelk- en tarwevrije lasagne

 

Rolinde Op De Groei

Ik begrijp dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!