Hoe kan ik mijn kind leren proeven?

“Hoe kan ik mijn kind leren proeven? Want als ze niet proeven gaan ze het toch nooit leren?” Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Dit zijn mijn 4 tips:

Blijf variatie aanbieden ook al eten ze het niet op, want inderdaad: wat je niet kent, kan je niet leren eten. Eén van de grootste valkuilen is om enkel vertrouwd eten aan te bieden.

Creëer een omgeving van rust en vertrouwen zodat je kind zélf wil proeven. Een tweede valkuil is om je kind te dwingen (door dreigen, omkopen, hapjes tellen, spelletjes spelen,…) om te proeven. Dwingen werkt altijd averechts. Misschien werkt het op korte termijn, maar de kans is zeer klein dat je kind op die manier die spruiten met plezier gaat opsmikkelen op lange termijn. Bied aan, geef het tijd en vertrouw op je kind.

Verlaag de drempel voor je kind: Bied kleine porties van het gevreesde eten aan. Dat is minder overweldigend. En onthoud: Eens likken aan een broccoli, of het zelfs maar op een bord mogen leggen, is al een hele stap! Leren proeven gebeurt niet alleen met de mond, maar ook met ogen en handen. Stap voor stap.

Houd rekening met de mentale ontwikkeling van je kind. Kinderen tussen 1,5 en 4 jaar hebben vaak een veel grotere angst voor bepaalde voedingsmiddelen. Het is ook veel moeilijker om aan jonge peuters en kleuters te vragen om te proeven zonder te dwingen. Maar vergeet tip 3 niet: verlaag de drempels. Bij mijn oudste dochter is het bvb een hele grote hulp dat ze weet dat ze eten terug mag uitspuwen op een papiertje als het toch niet lekker is.

Cursus Meer rust aan tafel

Webinars

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost. Ze te zieneten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »