Als ik cliënten vraag wat ze het meest missen in een koemelkvrij dieet is het antwoord vaak kaas en daar kan ik helemaal inkomen!
We vinden in de winkel tegenwoordig heel wat veganistische kazen, smeerbare of harde, zodat we toch dat stukje kaas nog eens kunnen eten. In deze blog vind je twee receptjes van een vegan mozzarella om zelf te maken
Wat ik bijzonder belangrijk vind is dat we kunnen genieten van onze voeding. Smaakvoorkeuren verschillen dus vandaar deel ik twee versies van een vegan mozzarella.
In beide recepten zit tapiocazetmeel. Deze heeft als eigenschap bij het smelten wat rekbaar te worden zoals kaas dat ook doet. Psyllium zijn voedingsvezels die enorm veel vocht kan opnemen en zo voor een vaste consistentie zorgt. Op deze blog lees je meer over edelgist.
Ik heb intussen mijn favoriet gevonden na het proeven maar ik ben heel benieuwd naar jou voorkeur van deze twee receptjes dus als jij ze hebt geprobeerd laat me dan zeker weten welke je het lekkerste vindt. Je mag het steeds met me delen via de Instagram account hylke_opdegroei.
Recept 1
Ingrediënten
- 2 el Psyllium + 6 el water (mix dit mengsel heel fijn in een blender na het mengen)
- 35g cashewnoten (6u geweekt in water)
- 2 el appelazijn
- 1 el ahornsiroop
- 3 el edelgist vlokken
- 1 el Agar Agar
- 2,5 el tapioca zetmeel
- Snuifje zout
- 80ml kokosolie (geen extra vierge voor een neutrale smaak)
- 375 ml water
Bereiding
- Meng de psyllium en het water en zet aan de kant om het mengsel te laten indikken.
- Giet de geweekte cashewnoten af en mix dit met al de andere ingrediënten (ook de ingedikte psyllium) heel fijn.
- Giet het mengsel in een kleine sauspan en zet het op een laag vuur terwijl je roert.
- Blijf roeren tot het mengsel dik wordt (een beetje de consistentie van gesmolten kaas).
- Bedek de binnenkant van een tas met plastic folie.
- Schep het mengsel in de tas en dek het af met de plastic folie.
- Zet het 8u in de koelkast.
- Snijd plakjes.
Recept 2
Ingrediënten
- 250 ml amandelmelk
- 3 el kokosolie (liefst geen Vierge voor
een meer neutrale smaak) - 2 el edelgist
- 5 el tapioca poeder
- 2 el Agar Agar
- 1 snuifje zout
Bereiding
- Mix alles in een blender.
- Verwarm het mengsel in een pan tot je een dikke.
saus krijgt (dikker dan bechamelsaus). - Bedek de binnenkant van een tas met plastic folie.
- Schep het mengsel in de tas en dek het af met de plastic folie.
- Zet het 8u in de koelkast.
- Snijd plakjes.