Is groenten verstoppen een goed idee?

Ik verstop groenten voor mijn kind vaak in sauzen, cakes, soepen, puree,… Maar is groenten verstoppen wel een goed idee?

Wortelcake, spinaziepannenkoeken, bietenpuree,… Je vindt heel wat heerlijke recepten online. Het is ook een handige manier om een extra portie groenten voor te schotelen aan je kind. Of het een goed idee is, hangt vooral af van deze vragen:

  • Mag je kind weten dat er groenten in zitten of niet?
  • Probeer je angstvallig geheim te houden dat er groenten verwerkt zijn?
  • Is het gewoon een manier om het eten een extra touch te geven?

Het antwoord op die vragen vertelt of je groenten verstopt of verwerkt.

Groenten verstoppen wil zeggen

  • Dat je kind niet mag weten dat er groenten in zitten
  • Dat je het vertrouwen van je kind kan kwijt raken als hij/zij er toch achter komt
  • Dat je kind niet blootgesteld wordt aan andere vormen van groenten

Groenten verwerken wil zeggen

  • Dat je kind wel mag weten dat er groenten in zitten
  • Dat je het vertrouwen van je kind kan behouden
  • Dat je kind ook blootgesteld wordt aan andere vormen van groenten

Als je groenten verwerkt in maaltijden op een manier die open en transparant is, kan het een goede manier zijn om je kind te ondersteunen in het kennismaken met groenten. Je kan je kind bijvoorbeeld wortelen laten wassen of op de knop van de blender laten drukken om wortelcakedeeg te maken. Of een rauwe wortel aanbieden naast de wortelcake, zonder verplichting om het op te eten.

Rolinde Op de groei

Webinars

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost, ze te zien genieten van hun eten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »