Hoe lang blijft koemelk in moedermelk?

Je hebt vrolijk aan de feesttafel mee gegeten, en dan blijkt dat er toch koemelk* verwerkt was in de maaltijd! Terwijl je baby niet tegen koemelk kan en jij het dus ook niet mag eten omdat je borstvoeding geeft. Maar wat staat je nu te wachten? Hoe lang blijft de koemelk in je moedermelk?

Het is een vraag die ik heel vaak krijg in mijn praktijk. En een hele goede vraag ook. Ik kroop speciaal voor jullie in de wetenschappelijke literatuur, op zoek naar antwoorden.

En wat bleek? Er is wel wat informatie te vinden over hoe snel bepaalde eiwitten (koemelk, pinda, ei,..) van je bord in je borst geraken. En dat kan echt héél snel gaan, zelfs binnen de 10 minuten! Maar het kan ook langer duren: Als je bijvoorbeeld eerst een stevige friet met mayonaise hebt gegeten, kan het ook enkele uren duren vooraleer de eiwitten zich een weg hebben gebaand door je verteringsstelsel, naar je bloedbaan en zo naar je moedermelk.

 

Maar dat was de vraag niet. Hoe lang duurt het nu voor de eiwitten uit je maaltijd weer uit je moedermelk zijn? Daar vond ik veel minder gemakkelijk antwoorden op, helaas… Het lijkt er op dat tussen de 1 à 12u na de maaltijd de grootste concentratie in je melk terecht komt. Dat hangt af van wat je gegeten hebt en hoeveel koemelk er in verwerkt was. Maar er blijken ook grote verschillen te zijn tussen personen onderling. De ene persoon verwerkt de eiwitten sneller dan de andere, vandaar de grote marge. Na die piek op 1 à 12u lijkt de concentratie gestaag af te nemen. Hoe lang het duurt voor het eiwit volledig uit je moedermelk is, is moeilijk te beantwoorden. De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn.

 

Maar wat is dan de conclusie? Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Je zou bijvoorbeeld 24u kunnen kolven (en weggooien) zodat de meeste koemelkeiwitten uit je moedermelk zijn. Maar er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden: Wat en hoeveel heb je gegeten? Hoe heftig is de reactie van je kindje op een kleine hoeveelheid eiwitten? Heb je nog andere melk om in de tussentijd te geven? Het goede nieuws is dat moedermelk ook boordevol stoffen zit om een beschadigd lichaamssysteem te herstellen. Laat je dus niet wijsmaken dat je beter permanent stopt met borstvoeding bij een allergie!

* Of een ander allergeen, zoals kippenei of soja

Blij koemelkvrij

Boek

Blij koemelkvrij

Koemelkallergie is een probleem waar veel ouders letterlijk van wakker liggen. Met behulp van concrete info en tips gidst dit boek je stap voor stap door de wereld van koemelkallergie.

Hoe herken je het? Hoe pas je je eigen eetpatroon aan als je borstvoeding geeft aan een baby met koemelkallergie? Welke flesvoeding is geschikt? Hoe ga je om met vaste voeding? Hoe kun je koemelk praktisch en volwaardig vervangen? Hoe weet je of je baby uit zijn allergie is gegroeid? Kun je iets doen om het bij je baby te voorkomen?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!