Selecteer een pagina

Mijn favoriete boeken

Van een goed informatief en inspirerend, en liefst mooi vorm gegeven, boek kan ik echt enthousiast worden. Regelmatig krijg ik de vraag welke boeken over voeding ik zou aanraden. Ik deel graag mijn favoriete boeken uit mijn boekenkast!

Er staat telkens een link bij de boeken zodat het meteen duidelijk is over welk boek het gaat, welke auteur en welke editie. Soms is dit een link naar de website van de auteur zelf, soms naar de website van een grotere webwinkel. Niets verplicht je natuurlijk om het boek via deze websites te kopen. Steun zeker je lokale boekhandel of de auteur zelf wanneer het kan!

Boeken door Rolinde

Cursus baby's eten zelf

Eet als een expert – mini

Eet als een expert – mini” (2022) neemt je mee voorbij de mythes, hypes en zwart-wit stellingen over starten met vaste voeding, de eerste maanden melkvoeding en voeding voor peuters. Dankzij genuanceerde, wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips kan je vol vertrouwen je kindje voeden, op een manier die past bij jouw gezin.

Voor iedere nieuwe fase in het leven van je kindje vind je heerlijke (en eenvoudige!) recepten, aangepast aan het leven van jonge ouders.

Auteurs: Prof. Dr. Eline Tommelein & Dr. Rolinde Demeyer i.s.m. I am a foodie

Blij koemelkvrij

Blij koemelkvrij

Ik schreef “Blij koemelkvrij” (boek en e-book) om ouders van baby’s, peuters en kleuters met een koemelkallergie op weg te helpen met alle informatie gebundeld in één vlot leesbaar boek. Het bevat zowel wetenschappelijke informatie als heel praktische tips om tot een veilig en volwaardig koemelkvrij dieet te komen.

Herziene uitgave (2021)

van melk naar vaste voeding

Van melk naar vaste voeding

In Van melk naar vaste voeding (2020) bundelde ik samen met Eline Tommelein wetenschappelijke inzichten over vaste voeding in de eerste levensjaren in een behapbaar boek. Het is in de eerste plaats geschreven voor zorgverleners maar is zeker ook een meerwaarde voor ouders die graag diepgaandere kennis hebben over het hoe en waarom van vaste voeding vanaf 6 maanden tot 2 jaar.

Starten met vaste voeding

born to eat

Born to eat

Born to eat (e-book of boek): Dit Engelstalig boek is geschreven door twee diëtisten en behandelt ook starten van vaste voeding met vuistgrote stukken. Ik houd zelf heel erg van de mix van wetenschappelijk onderbouwde informatie, heel praktische adviezen en hun persoonlijke ervaringen.

Cursus Meer rust aan tafel

Why starting solids matters

Why starting solids matters: Prof. Dr. Amy Brown heeft een heerlijke schrijfstijl: Wetenschappelijk onderbouwd maar doorspekt met een vleugje humor. Dit Engelstalige boek geeft een overzicht van recente wetenschappelijke inzichten over vaste voeding.

Allergieën

Cursus Meer rust aan tafel

Food-sensitive babies

Food-sensitive babies was één van de eerste boeken die ik las over allergieën bij borstgevoede baby’s. Ik was meteen verkocht aan dit boek boordevol informatie en praktische tips om te achterhalen welke allergieën een borstgevoede baby kunnen plagen. Jammer genoeg is het niet vlot verkrijgbaar hier. Ik heb het jaren geleden zelf laten over komen uit Australië.

No milky way

No Milky Way

De boeken van No Milky Way (desserts en lunch) raad ik aan voor ouders die kook- en bakinspiratie zoeken voor een koemelkvrij dieet. De boeken zijn geschreven voor veganisten en dus sowieso koemelkvrij, maar ook ei- en vlees/visvrij.

Moeilijke maaltijden

secrets of feeding

Secrets of feeding a healthy family

Secrets of feeding a healthy family is een Engelstalig boek geschreven door Ellyn Satter, de bedenker van de ‘Verdeling van verantwoordelijkheid‘ (de ouder bepaalt wat, waar, wanneer wordt gegeten, het kind bepaalt of en hoeveel). Ik hou van haar oneindig vertrouwen in kinderen en de passie in haar schrijfstijl.

not about the broccoli

It’s not about the broccoli

It’s not about the broccoli (e-book of boek): Dina Rose heeft een verfrissende boodschap in dit boek: Stop met de focussen op voedingsmiddelen en nutriënten bij je kinderen maar zet in op gewoontes en vaardigheden aan tafel. De rest zal dan vanzelf volgen.

Cursus Meer rust aan tafel

Helping Your Child with Extreme Picky Eating

Helping Your Child with Extreme Picky Eating” is één van onze favoriete boeken over moeilijke maaltijden. Het is én wetenschappelijk onderbouwd én biedt hele praktische oplossingen wanneer maaltijden stress veroorzaken, bij jou of je kind. Er wordt ook aandacht besteed aan bvb autisme spectrum stoornissen of motorische vertraging. Zeker voor professionals is dit boek een must read!

Intuïtief eten

Wordt binnenkort aangevuld

Voeding algemeen

eet als een expert

Eet als een expert

De boeken van Eet als een expert (o.a. algemeen over voeding en specifiek over zwangerschap) zijn echt toppers! Over voeding wordt heel veel gezegd en geschreven, wat moet je dan nog geloven? In deze boeken wordt wetenschappelijke informatie op een hele fijne manier aangevuld met praktische tips en recepten. Ik ben ook echt fan van de leuke infographics.

handboek flesvoeding

Handboek flesvoeding

Het Handboek flesvoeding is een uniek boek voor zorgverleners en ouders die graag diepgaande en vooral neutrale informatie willen over flesvoeding. Het is geschreven door dé expert Eline Tommelein (en met een kleine bijdrage van mijn hand 🙂 )

handboek borstvoeding

Handboek borstvoeding

Het Handboek borstvoeding is geschreven voor zorgverleners door lactatiekundige Joke Muyldermans en Eline Tommelein. Het is een wetenschappelijk sterk boek met heel praktische overzichten over de aanpak van mogelijke problemen tijdens de borstvoeding.

Zelf aan de slag

De online superpraktische, doe-het-zelf cursussen zitten boordevol met tips en opdrachten om even stil te staan bij je eigen gezin. Ik help je met een resultaat dat een blijvende basis is voor de rest van het leven van je kind!