Welke flesvoeding is geschikt voor een baby met koemelkallergie?

Als je baby allergisch reageert op de standaard flesvoeding moet je op zoek naar een alternatief*. Maar wat zijn de alternatieven? Kan je een hypoallergene (HA) melk gebruiken? Is er een verschil tussen alle merken die je vindt? Is flesvoeding op basis van geitenmelk of rijst een goed idee? Ga je meteen naar de meest verknipte variant of toch beter niet? Bij een koemelkallergie laat je je natuurlijk begeleiden door een professional. Hij of zij zal jullie helpen om een flesvoeding te vinden waar je baby goed mee groeit en tevreden mee is. Maar het is wel handig om zelf te begrijpen hoe het één en ander in elkaar zit.

*Als je moedermelk kan geven (zelf of donormelk) is dit een goed idee. 

Een baby met koemelkallergie reageert op de eiwitten uit koemelk. Het lichaam gaat dan een bepaald stukje eiwit onterecht herkennen als een gevaarlijke indringer en zich er tegen verzetten. Als de eiwitten wat kleiner gemaakt worden gaat het lichaam ze niet meer herkennen als iets vreemds. Je kan de eiwitten heel klein gaan verknippen, of wat minder. Het verschilt van baby tot baby hoe klein de eiwitten moeten zijn zodat zijn lichaampje er niet meer op reageert.

Je kan flesvoeding onderverdelen in 5 categorieën op basis van hun eiwitten:

Flesvoeding met onverknipte koemelkeiwitten

Dit is de standaard flesvoeding wanneer je geen borstvoeding geeft. Omdat de koemelkeiwitten intact zijn, is deze absoluut niet geschikt voor een baby met koemelkallergie.

Flesvoeding met licht verknipte koemelkeiwitten

De eiwitten zijn wat verknipt, maar nog steeds te groot voor de meeste baby’s met een koemelkallergie. Hun lichaampje zal de eiwitten nog steeds herkennen en er allergisch op gaan reageren. Daarom wordt deze flesvoeding niet aangeraden voor een baby met een koemelkallergie. 

Flesvoeding met zwaar verknipte koemelkeiwitten

OK, dus de eerste twee categorieën van flesvoeding kan je al niet gebruiken bij een koemelkallergie. De eiwitten zijn gewoon nog te groot voor een allergische baby. Maar als we nog een stapje verder gaan in verknippen, komen we bij flesvoeding die voor 90% van de baby’s met een koemelkallergie wel voldoende verknipt is. We hebben het dan over Nutramigen, Pepti, Allernova en Althéra.

Dit zijn producten van verschillende merken, maar er zit onderling toch ook wat verschil in. Er zijn merken met en zonder lactose, er is een andere verknipping (iets groter of wat kleiner), en een andere basis van koemelkeiwitten (wei of caseïne). Dit maar om te zeggen dat de ene verknipte kunstvoeding de andere niet is. Het kan best zijn dat je baby op Pepti nog reageert, maar op Nutramigen bijvoorbeeld niet. Het is ook niet altijd gemakkelijk op voorhand te voorspellen, omdat de ene koemelkallergie de andere niet is.

Volledig verknipte flesvoeding

En dan heb je nog de volledig verknipte flesvoedingen. In deze flesvoedingen zitten alleen de allerkleinste bouwsteentjes van eiwitten, de aminozuren. Om te vermijden dat er toch nog eiwitstukjes in zouden zitten, wordt er geen koemelk als basis gebruikt, maar worden de aparte aminozuren gemengd in deze melk. Hier gaat het over Puramino of Neocate. In principe is het onmogelijk dat je baby allergisch reageert op deze flesvoeding omdat er helemaal geen eiwitten meer in zitten. Als je baby toch nog last heeft van deze flesvoeding, bespreek het dan zeker met je kinderarts.

Het is wel normaal dat je baby donkerdere, groene ontlasting krijgt. Dat hoort bij deze zwaar verknipte flesvoeding. Als de stoelgang zwart is, moet je wel even contact opnemen met je arts, want dat zou bloed kunnen zijn. Het is ook normaal dat je baby heel erg hongerig is omdat hij een inhaalbeweging met maken in zijn groei als hij lang niet goed heeft gegroeid door zijn allergie.

 

Flesvoeding op basis van andere eiwitten dan koemelk

Als koemelk niet lukt, kan je ook gewoon voor een andere melk gaan toch? Wat zijn dan de alternatieven?

 • Een plantaardige melkvervanger uit de supermarkt is sowieso geen goed idee voor een baby. (Meer daarover hier)
 • Er bestaat ook flesvoeding op basis van geitenmelk. Maar de eiwitten van geitenmelk lijken heel erg op die van koeienmelk: Meer dan 90% van de baby’s met koemelkallergie verdraagt ook geen geitenmelk. Dat is dus ook geen optie.

En dan hebben we nog flesvoeding op basis van rijst, namelijk Novarice. Meer dan 90% van de baby’s met een koemelkallergie verdraagt deze flesvoeding. Er zijn wel baby’s met een vertraagde koemelkallergie die ook op rijst reageren. In novarice zijn de rijsteiwitten zwaar verknipt, dus is de kans ook kleiner dat ze daar op reageren. Een voordeel aan Novarice is dat het goedkoper is dan de andere alternatieven.  Dit is nog een vrij nieuwe melk op de markt, dus heel veel gegevens zijn er nog niet over baby’s die opgroeien met deze melk. Maar uit eerste onderzoeken lijken baby’s met Novarice even goed te groeien als met andere flesvoeding die geschikt is bij koemelkallergie.

Wat met lactose?

Lactose-intolerantie is iets helemaal anders dan een koemelkallergie. Een koemelkallergie is een allergische reactie op de eiwitten uit koemelk, terwijl lactose-intolerantie gaat over slecht verteren van de lactose (melksuiker) in de melk. Een aangeboren lactose-intolerantie komt heel zelden voor bij baby’s. Soms zie je wel een tijdelijke lactose-intolerantie omdat de darmen beschadigd zijn geraakt door bijvoorbeeld een onbehandelde allergie of een zwaar buikvirus. Als de boosdoener voor de beschadiging weg is, herstellen de darmen zich binnen een paar weken. Meer over lactose-intolerantie bij baby’s lees je hier.

In sommige zwaar verknipte flesvoeding zit geen lactose (bvb Nutramigen en Allernova), in andere wel (bvb Pepti en Althéra). De lactose in deze flesvoedingen is ultra gezuiverd zodat er zeker geen koemelkeiwitten meer aan vast plakken. In flesvoeding op basis van rijst zit sowieso geen lactose omdat het geen dierlijk product is. Lactose is een typische melksuiker voor alle zoogdieren, en zit dus ook in moedermelk. Voor langdurig gebruik heeft een flesvoeding met lactose een aantal voordelen:

 • Het doet de melk wat zoeter smaken. Verknipte eiwitten geven de melk een bittere smaak. Met lactose kan je deze bitterheid wat opvangen.
 • Lactose heeft een positieve invloed op de groei van de darmflora.
 • Lactose zorgt voor een betere opname van calcium uit de voeding.
 • Lactose zorgt voor minder pieken in de bloedsuikerspiegel (en dat is goed)

 

Wat doe ik als mijn baby de melk niet lust?

Verknipte eiwitten smaken en ruiken niet lekker, dat is gewoon zo. Jonge baby’s maken er vaak helemaal geen probleem van en drinken deze melk zonder veel gepruttel. Maar wat als je baby de melk niet wil proberen? Wat kan je dan doen?

 • Blijf een aantal keer proberen om de melk aan te bieden. Een baby heeft soms zeker 10-20 pogingen nodig om wat te wennen aan de geur en/of de smaak.
 • Probeer de melk eens te geven met een andere speen. De nieuwe speen kan je baby afleiden van de smaak.
 • Je kan kiezen voor een zwaar verknipte flesvoeding met lactose. Die smaken een beetje zoeter.
 • Novarice heeft een betere smaak dan verknipte koemelkeiwitten of pure aminozuren.
 • Als je baby al vaste voeding eet, kan je het poeder ook mengen onder zijn vaste voeding. Vraag raad aan je diëtist of kinderarts hoeveel poeder je op deze manier mag gebruiken. Let er in ieder geval altijd op dat je het poeder pas onder het eten mengt wanneer het eten al bereid en een beetje afgekoeld is. Anders gaan belangrijke voedingsstoffen kapot door de hitte.
 • Je hoort wel eens dat de nieuwe flesvoeding met de oude flesvoeding wordt gemengd om je baby langzaam te laten wennen. Vraag altijd eerst raad aan je kinderarts of dit een goed idee is bij jouw baby.
 • Smaakjes toevoegen, zoals canderel of vanille of suiker is echt een allerlaatste redmiddel. De voedingen zijn op een heel gebalanceerde manier samen gesteld voor je baby, dus je voegt er liefst niet te veel andere dingen aan toe. Overleg altijd met een professional of dit een goed idee is voor jouw baby.

Dus…

Zo, dat werd weer een hele lange blog! Ik vat even samen wat je zeker moet onthouden:

 • Gewone kunstvoeding en hypo-allergene (HA) melk zijn niet geschikt bij koemelkallergie
 • >90% van de baby’s met een koemelkallergie is geholpen met een zwaar verknipte flesvoeding.
 • Voor langdurig gebruik, kies je best een flesvoeding met lactose.

 

 

Blij koemelkvrij

Boek

Blij koemelkvrij

Koemelkallergie is een probleem waar veel ouders letterlijk van wakker liggen. Met behulp van concrete info en tips gidst dit boek je stap voor stap door de wereld van koemelkallergie.

Hoe herken je het? Hoe pas je je eigen eetpatroon aan als je borstvoeding geeft aan een baby met koemelkallergie? Welke flesvoeding is geschikt? Hoe ga je om met vaste voeding? Hoe kun je koemelk praktisch en volwaardig vervangen? Hoe weet je of je baby uit zijn allergie is gegroeid? Kun je iets doen om het bij je baby te voorkomen?

 

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!