Eczeem en voedselallergieën bij baby’s: Wat is het verband?

We zien op consultatie vaak borstgevoede baby’s met eczeem en een voedselallergie. Het is voor ouders vaak een ware zoektocht om uit te zoeken waar hun baby op reageert, en zo komen ze ook vaak bij ons terecht. Maar er heerst een groot misverstand, namelijk dat elke opflakkering van eczeem ontstaat door “iets dat ze verkeerd gegeten hebben”. Dat is zeker niet het geval.

Het heeft dus ook geen zin om steeds meer voedingsmiddelen te gaan elimineren tot “de boosdoener” gevonden is. Ik vind het zo jammer als moeders zich schuldig gaan voelen bij een opflakkering van eczeem “omdat ze waarschijnlijk een foutje in hun dieet hebben gemaakt”. Want dat is vaak niet het geval.

Er is eigenlijk nog heel weinig geweten over de exacte oorzaken van eczeem. Wat we wel weten is dat een huid die gevoelig is voor eczeem, geen normale barrière tegen de buitenwereld biedt. De cellen lijken van elkaar weg te schrompelen, en het “cement” er tussen is niet zoals het zou moeten zijn. Door die slechte barrière ontsnapt er gemakkelijk vocht uit het lichaam (vandaar de droge, schrale plekken op de huid). Bovendien kunnen allergenen van buitenaf tussen de cellen heen glippen, naar binnen in het lichaam. Doordat de allergenen relatief gemakkelijk door de huid heen in het lichaam geraken, kan het immuunsysteem gevoelig worden voor bepaalde allergenen. Als dat eenmaal gebeurd is, kan een volgende blootstelling aan het allergeen een opflakkering van eczeem teweeg brengen. Die allergenen kunnen uit voeding komen, maar ook huisstofmijt, pollen, kledingvezels, wasmiddel enzovoort. Dus een voedselallergie veroorzaakt niet het ontstaan van de allereerste eczeemaanval. (Het kan later wel een opflakkering van eczeem veroorzaken.) Maar omgekeerd werkt de aangetaste huid wel de ontwikkeling van allergieën in de hand!

Net daarom is het zo belangrijk om de huid van je kindje goed gehydrateerd te houden, om de huidbarrière zo sterk mogelijk te maken. Daardoor verlaag je het risico op het ontwikkelen van nieuwe allergieën. Je gebruikt daarvoor best een speciale hypoallergene crème. Voor advies kan je terecht bij je apotheker. Veel ouders staan huiverachtig tegenover het gebruik van steroïde crèmes bij hun baby. Ze werken ook maar zo lang dat je ze smeert. Ze nemen de oorzaak van het eczeem niet weg, maar zijn enkel symptoombestrijding. Uit onderzoek blijkt echter dat ze zelfs op redelijk lange termijn veilig zijn om te gebruiken. Bovendien zijn de risico’s van het gebruik van steroïde crèmes lager dan de risico’s om nieuwe allergieën gaat ontwikkelen door het huid met een slechte barrièrefunctie door eczeem.

 

Conclusie?

  1. Voeding kán een opflakkering van eczeem veroorzaken, maar er zijn ook veel andere mogelijke aanleidingen. Als je een duidelijk verband ziet met voeding, laat dat voedingsmiddel dan weg. Maar in heel wat gevallen is er geen verband tussen voeding en eczeem. In die gevallen is het zinloos om eindeloos voeding te blijven elimineren in de hoop om het eczeem te verbeteren. Je kan er ook niet iedere opflakkering mee verklaren.
  2. Volg het smeeradvies van je arts goed op, om de huidbarrière van je kindje zo goed mogelijk te houden. Krijg je het eczeem onder controle met een vochtinbrengende crème? Prima! Maar lukt dat niet, gebruik dan een steroïde crème als je arts die voorschrijft. Zo voorkom je dat je kindje nog meer allergieën zou kunnen ontwikkelen.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Tips voor de boterham

Essentiële weetjes bij een koemelk allergie

Een gids met drie essentiële weetjes. Laat je e-mailadres achter en de gids komt meteen in je inbox!