Selecteer een pagina

Home made hummus

Hummus is één van mijn favorieten qua broodbeleg! Kikkererwten, het basisingrediënt,  zijn een goede bron van plantaardig ijzer. Het is belangrijk dat kinderen voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen binnen krijgen. Ijzer hebben we onder andere nodig om goed te groeien en voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding hebben we een verhoogde ijzerbehoefte. Er wordt dan namelijk ook een deel doorgegeven aan je kindje.

Wist je dat we plantaardig ijzer beter opnemen als we het combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen? Het tweede ingrediënt in de hummus is citroensap, een vitamine C bommetje, dus ideaal voor een goede opname.

Voor jonge kinderen beperken we het zoutgehalte zo veel mogelijk. Hieronder lees je hoe je zelf een hummus maken met een laag zoutgehalte.

Wat heb je nodig?

  • 1 bokaal gekookte kikkererwten (250g)
  • sap van 1/2 citroen
  • handje peterselie
  • snuifje peper
  • tl tahin
  • 3 el olijfolie
  • Eventueel wat water toevoegen tot gewenste consistentie.

Hoe maak je het?

  • Giet de kikkererwten af en spoel ze na. (Het oplegvocht bevat vaak zout en door na te spoelen kun je het zoutgehalte beperken).
  • Doe al de ingrediënten in een blender en mix tot een homogene massa.
  • Bewaar de hummus in een gesloten potje in de frigo.

Je kunt ook experimenten met smaken door wat geroosterde paprika, pompoen, rode biet, zoete aardappel of rauwe avocado toe te voegen.

Tips: lekker als groentedip , bij een wrap of op brood!

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »