4 redenen waarom eten met de handen helemaal ok is

“Mijn 4-jarige eet niet netjes: Ze wil altijd met haar handen eten. Gaat ze ooit wel leren met bestek eten als ik dit nu toelaat?”

Deze vraag krijg ik supervaak, in variaties van kindjes van 1, 2, 3, 4, 5 jaar en ouder. Is het wel ok dat je kind met de handen eet?

Waardevolle info

Eten met de handen is eigenlijk helemaal niet zo gek. Het kan zelfs heel waardevol zijn, zeker voor kindjes die wat weigerachtig staan tegenover bepaald eten. Als je kindje zijn eten vastpakt, voelt hij of het warm of koud is, hard of zacht, nat of droog. Dat geeft al heel veel informatie nog voor dat hij het in zijn mondje steekt. En dat kan de drempel verlagen om het effectief te gaan proeven. Want zeg nu zelf, zou jij iets in je mond steken dat je niet eens met je handen durft vast te nemen?

“Netjes” is relatief

Wat ook meteen opvalt is het idee “Eten met de handen is niet netjes. Eten met bestek is wel netjes”. Dat is inderdaad hoe we het vaak zien in onze cultuur. Meer in veel culturen wordt standaard met de handen of met een stukje brood gegeten. En ook in onze cultuur is er heel wat eten waarvan het sociaal aanvaardbaar is dat we het met onze handen eten. Denk aan boterhammen, pizza, frietjes, mosselen,…

Alles op zijn tijd…

“Gaan ze het dan ooit wel leren?” is een dooddoener in zowat alle opvoedingsonderwerpen. Een kind leert heel veel door zijn vertrouwenspersonen (jij dus) te observeren aan tafel. Als jij met bestek eet, zal je kindje je automatisch gaan kopiëren. Ooit 😉

Soms met de handjes, soms niet

En ook dit is een discussie die niet zwart-wit is: Het is niet óf altijd met de handen eten óf altijd met bestek. Het kan ook soms met de handen en soms met bestek zijn. Zeker een peutertje is nog druk bezig met oefenen met de motoriek. Eten met een vork of lepel vraagt heel wat inspanning, zeker na een lange dag. En dan kunnen die handjes net wat gemakkelijker zijn om te eten. En er zullen ook dagen zijn dat je kindje liever weer gevoederd wordt door jou, vaak een moment om één-op-één aandacht te vragen.

 

Dus eten met de handjes? Voor mij zeker geen probleem!

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »