3 signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

Hoe weet je of je baby klaar is voor vaste voeding?

Vaste voeding is een belangrijke mijlpaal in het leven van een baby. Het is belangrijk om te kijken naar de signalen van je baby en niet alleen naar de leeftijd op de kalender. Maar hoe weet je wanneer je baby er klaar voor is?

Dit zijn 3 signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

  1. Zitten: je baby kan enkele minuten stevig zitten zonder onderuit te zakken. Dit kan met minimale steun in een kinderstoel of op schoot.
  2. Hoofd: je baby kan zijn/haar hoofd goed recht en stabiel houden terwijl hij/zij zit.
  3. Interesse: als je baby geïnteresseerd is in eten, zoals het willen grijpen van voedsel van je bord, kan dit een teken zijn dat hij/zij klaar is voor vaste voeding.

Wanneer je baby al deze signalen vertoont, is hij of zij klaar voor vaste voeding. Dit is meestal eerder rond de 6 maanden dan rond 4 maanden, maar dit kan per kind verschillen.

Dit zijn geen signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

Het is ook belangrijk om te weten wat geen specifieke tekenen zijn dat je baby klaar is voor vaste voeding:

  1. Meer honger hebben,
  2. Snel of traag groeien,
  3. Vuistjes of andere dingen in de mond steken,
  4. Een specifieke leeftijd bereiken of
  5. ’s nachts wakker worden

Het is belangrijk om te onthouden dat het verliezen van de tongstootreflex (het niet meer automatisch naar buiten duwen van voedsel) geen noodzakelijke voorwaarde is om met vaste voeding te starten. Dit naar buiten duwen met de tong kan geleidelijk aan worden verbeterd door oefening met eten.

Kortgezegd…

Let op de signalen die je baby laat zien om te zien of hij klaar is voor vaste voeding. Dit is niet afhankelijk van de leeftijd, maar van de ontwikkeling van je baby. Deze signalen gelden zowel voor papjes als voor de Rapley-methode.

Cursus baby's eten zelf
Online cursus

Baby’s eten zelf

Hoe heerlijk is het om te zien hoe je baby een hele nieuwe wereld ontdekt: De wereld van eten. Zoveel smaken, zoveel geuren, kleuren en texturen. En hij kan het helemaal zelf! 

Je kent misschien de termen Baby-Led Weaning, Rapleymethode of Kleintjesmethode? Allemaal hebben ze één ding gemeen: Je baby zélf laten eten vanaf de eerste hapjes, samen met de rest van het gezin.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »