Hoe werkt de Rapley-methode?

Je baby zelf laten eten

Starten met vaste voeding is een mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. De Rapley-methode, vernoemd naar de Britse verpleegster Gill Rapley, biedt een alternatieve manier om te starten met vaste voeding. In plaats van gepureerde voeding of papjes aan te bieden, moedigt deze methode baby’s aan om zelfstandig te eten en hun eigen voedsel te ontdekken. Laten we eens kijken naar hoe de Rapley-methode werkt en wat de voordelen ervan kunnen zijn.

De basisprincipes van de Rapley-methode

De Rapley-methode, ook wel bekend als Baby-Led Weaning, draait om het aanbieden van stukjes zacht voedsel aan baby’s vanaf ongeveer zes maanden oud. In plaats van je baby te voeren met een lepel, worden voedingsmiddelen zoals gekookte groenten, fruit en vlees in zachte, vingergrote stukken aangeboden. Je baby krijgt de vrijheid om deze stukjes met zelf met zijn of haar handen te verkennen en te eten. Op deze manier kunnen baby’s hun eigen tempo bepalen en ontdekken ze verschillende smaken, texturen en kleuren van in het begin.

Voordelen van de Rapley-methode

Het wetenschappelijk onderzoek is nog beperkt, maar de Rapley-methode zou verschillende voordelen kunnen bieden. Allereerst stimuleert het de ontwikkeling van de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie van baby’s, omdat ze leren hoe ze eten kunnen vastpakken en zelf naar hun mond kunnen brengen. Daarnaast worden baby’s die de Rapley-methode volgen blootgesteld aan een breed scala aan voedingsmiddelen, waardoor ze sneller nieuwe smaken en texturen leren kennen. Bovendien ondersteunt deze methode het luisteren naar honger- en verzadigingssignalen, omdat baby’s zelf bepalen hoeveel en hoe snel ze eten.

Praktische tips voor het toepassen van de Rapley-methode

Om de Rapley-methode toe te passen, is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en geschiktheid van voedingsmiddelen voor baby’s. Begin met zachte, gekookte voedingsmiddelen zoals wortelen, broccoli of banaan. Het is belangrijk dat je baby goed rechtop zit in een kinderstoel of op schoot zodat hij zich niet verslikt. Zorg ervoor dat de stukjes voedsel groot genoeg zijn zodat de baby ze gemakkelijk kan vastpakken, ongeveer ter grootte van twee volwassen vingers. Blijf altijd in de buurt van de baby tijdens het eten en houd toezicht.

Meer weten?

Lees ook deze blogs:

Of schrijf je in voor de online cursus, met alle onderbouwde info en praktische tips over de Rapley-methode, die je nodig hebt om vol vertrouwen te starten. Klik hier voor “Baby’s eten zelf”

Cursus baby's eten zelf
Online cursus

Baby’s eten zelf

Hoe heerlijk is het om te zien hoe je baby een hele nieuwe wereld ontdekt: De wereld van eten. Zoveel smaken, zoveel geuren, kleuren en texturen. En hij kan het helemaal zelf! 

Je kent misschien de termen Baby-Led Weaning, Rapleymethode of Kleintjesmethode? Allemaal hebben ze één ding gemeen: Je baby zélf laten eten vanaf de eerste hapjes, samen met de rest van het gezin.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »