Waarom het categoriseren van eten in “groei-eten” en “genot-eten” niet de oplossing is

“Van groei-eten word je groot en genot-eten eten we omdat we het lekker vinden”. Het is een manier om de woorden “gezond” en “ongezond” te omzeilen. Maar is het wel de magische oplossing? In deze blog gaan we dieper in op waarom de termen “groei-eten” en “genot-eten” niet de ideale benadering zijn om kinderen een gezond voedingspatroon aan te leren.

Het probleem met praten over voeding in categorieën

We willen de termen “gezond” en “ongezond” vermijden bij kinderen om voeding moreel neutraal te houden bij kinderen (lees er hier meer over). Maar met het indelen van voedsel in “groei-eten” en “genot-eten” creëren nog steeds twee categorieën. Het probleem hiermee is dat kinderen nog steeds leren om voedsel te labelen en te beoordelen op basis van deze categorieën: goed eten = gezond eten = groei-eten, en slecht eten = ongezond eten = genoteten. Het heeft gewoon een andere naam.

De complexiteit van voeding

Voeding en gezondheid zijn complex, veel complexer dan het onderverdelen in twee categorieën en te complex om te vatten voor kinderen. Bovendien klopt de vereenvoudiging in twee simpele categorieën ook vaak niet:

  • Een donut zou “Genot-eten” eten zijn, en geen groei-eten. Terwijl er in een donut meer energie zit om te groeien dan in een appel.
  • Fruit zou “Groei-eten” zijn en geen genot-eten. Terwijl er veel kinderen zijn die ontzettend kunnen genieten van een bakje blauwe bessen

Hoe kan je dan wel praten over eten met je kind?

In plaats van voedsel in categorieën te verdelen, kunnen we kinderen leren over voedsel in zijn geheel. We kunnen praten over waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en de verschillende smaken en texturen ervan. Een handige manier om open en positief gesprek te hebben over eten, lichaam en zelfbeeld zijn de FFF-flashcards (klik hier)

Het is ook echt helemaal ok om deze woorden te gebruiken als volwassene. Maar het punt is vooral dat het weinig zin heeft om kinderen eten in twee categorieën te leren opdelen, hoe je ze ook noemt.

Meer weten?

In deze blog lees je meer over waarom je liever niet of gezond en ongezond eten praat met kinderen.

Cursus baby's eten zelf

gratis video

Hoe kies is “gezonde” koeken voor mijn kind?

Wil je meer duidelijkheid in verpakkingen en hoe je keuzes maakt voor je kinderen? Download nu de gratis video over hoe jij ‘gezonde’ koeken kan kiezen voor je kind(eren)!

Naar de video >>>

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »