Waarom je beter niet spreekt over gezond en ongezond eten met je kind

Als ouders hebben we vaak de neiging om te praten over eten in termen van gezond en ongezond omdat we denken dat we zo het eetgedrag van ons kind kunnen sturen. Als ze weten wat gezond is, gaan ze ook gezonder eten, toch? Maar deze manier van spreken kan net een negatieve invloed hebben op de relatie van onze kinderen met eten. In deze blog bespreken we waarom we liever niet spreken over gezond of ongezond eten met ons kind, en wat je dan wel kan zeggen.

Eten is niet goed of slecht

Geen enkel voedingsmiddel is op zichzelf gezond of ongezond. Er zijn ongezonde voedingspatronen, maar geen ongezonde voedingsmiddelen. Eén koekje of één broccolihapje gaan niks aan de gezondheid van je kind veranderen. Het gaat om balans en het creëren van een gezond eetpatroon.

Eten zonder schuld en schaamte

Het gebruik van termen zoals “gezond” en “ongezond” kan leiden tot schuldgevoelens en schaamte rondom eten, zelfs bij jonge kinderen. Ook als je de termen “gezond” of “ongezond” gebruikt, kan je kind hier “goed” en “slecht” in horen. Kinderen kunnen denken dat ze zelf slecht zijn als ze voedsel eten dat als ongezond wordt bestempeld. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 4-jarige kleuters al schaamte en schuld over eten kunnen ervaren.

Hoe kan je dan wel spreken over eten?

In plaats van direct te vertellen of iets gezond of ongezond is, kan je de vraag terugkaatsen naar je kind. Vraag bijvoorbeeld: “Wat denk je zelf?” Hierdoor krijg je inzicht in hoe je kind denkt over eten en kun je positief verrast worden door hun gedachten.

Je kan je kind ook zelf laten ervaren hoe bepaald eten haar lichaam doet voelen. Vraag bijvoorbeeld ““Wat zegt je buik als je heel veel chocolade eet?” Dit helpt hen te begrijpen hoe eten in hun lichaam voelt.

In plaats van te spreken over individuele voedingsmiddelen, kan je ook met je kind praten over voedingspatronen. Je kan uitleggen dat het belangrijk is om een variatie aan voedingsmiddelen te eten. Dit helpt kinderen te begrijpen dat het gaat om het grotere geheel. Je kan bijvoorbeeld zeggen ““Te veel van iets is nooit goed, bvb als je enkel koeken of enkel fruit zou eten””

Meer weten?

In deze blog deel ik mijn visie over het gebruik van termen als “groei-eten” of “genot-eten”

 

Cursus baby's eten zelf

gratis

Hoe kies is “gezonde” koeken voor mijn kind?

Wil je meer duidelijkheid in verpakkingen en hoe je keuzes maakt voor je kinderen? Download nu de gratis video over hoe jij ‘gezonde’ koeken kan kiezen voor je kind(eren).

Naar de video >>>

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »