Maak je je zorgen om het gewicht van je kind?

Nieuwsgierig naar wat eigenlijk het gemiddelde gewicht is voor bijvoorbeeld een kleuter van 3 jaar of een schoolgaand kind van 9 jaar? En wat als je je afvraagt welke leeftijd hoort bij een kind van bijvoorbeeld 20 kilo? Of wat een “gezond gewicht” is voor je kind? Ik merk dat veel ouders zich zorgen maken om het gewicht van hun kind, zowel wanneer het te hoog als te laag zou zijn. Het lijkt misschien alsof het gemiddelde gewicht voor een leeftijd kennen je gerust kan stellen, maar vaak zien we net het omgekeerde.

Niet ieder kind is gemiddeld

Laten we dus meteen een mythe ontkrachten: er bestaat geen “juist” of “ideaal” gewicht voor een bepaalde leeftijd. Elk kind hoeft niet precies op de gemiddelde gewichtscurve te zitten. Boven of onder dat gemiddelde is helemaal prima. Het feit dat jouw kind niet op hetzelfde gewicht zit als het buurjongetje, zegt niets over jouw capaciteiten als ouder. Vergelijk het met schoenmaten; we verwachten toch ook niet dat iedereen dezelfde maat heeft? Een gemiddelde* betekent simpelweg dat de helft van de kinderen een hoger gewicht heeft en de andere helft een lager gewicht. Net zoals we begrijpen dat niet iedereen dezelfde lengte heeft, hoeven kinderen ook niet allemaal hetzelfde te wegen op dezelfde leeftijd.

Op deze afbeelding zie je bijvoorbeeld perfect normale gewichtscurves. Het kind met de groene bolletjes is zwaarder dan gemiddeld, maar volgt wel zijn eigen lijntje. Het kind met de blauwe bolletjes is lichter dan gemiddeld, maar volgt ook zijn eigen lijntje.

wat is gemiddeld gewicht kind

* technisch gezien is het de mediaan om helemaal correct te zijn.

Wanneer contacteer je wel je zorgverlener?

Als het gewicht van je kind sterk afwijkt van zijn eigen curve, neem dan contact op met je zorgverlener. Dit betekent niet automatisch dat er iets mis is met het gewicht, maar het kan een teken zijn dat er onderliggend iets aandacht nodig heeft. Bovendien zal je zorgverlener het volledige plaatje bekijken, waaronder ook lengtegroei, voeding, mogelijke medische oorzaken, stress etc.

Sterk afwijken van de curve wil zeggen dat je kind zijn eigen lijntje niet meer volgt, maar sterk naar beneden afbuigt of net naar boven. Op deze foto kan je twee voorbeelden zien van wat ik bedoel: Het kind met de groene bolletjes daalt sterk op zijn eigen curve. Ook al is het gewicht hoger dan gemiddeld, het verdient een extra check wanneer het gewicht zo blijft dalen. Het kind met de blauwe bolletjes stijgt sterk op zijn eigen curve. Ook al is het gewicht lager dan gemiddeld, het verdient een extra check wanneer het gewicht zo blijft stijgen. Natuurlijk zijn er ook nog andere situaties mogelijk, bijvoorbeeld een licht of gemiddeld kind dat sterk daalt of vice versa.

is mijn kind te licht of te zwaar

Misschien denk je, “Maar als het gewicht echt ongezond is, moet er toch iets veranderen?” Onthoud dat gewicht op zichzelf niet bepaalt of iemand gezond of ongezond is. Je kunt een perfect gemiddeld gewicht hebben en toch minder gezond zijn dan iemand die zwaarder of lichter is. Gezondheid wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld levensstijl, genen, omgevingsfactoren en stress. Als het gewicht van je kind plotseling verandert, kan dat een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken, niet het gewicht zelf.

 

Meer info?

Gewichtscurves en groeidiagrammen kan je vinden bij WHO, VUB (België), TNO (Nederland). Je zorgverlener kan je helpen met het invullen van deze curve. Wordt of werd je kind opgevolgd door Kind&Gezin? Dan kan je de gegevens van je kind opzoeken via deze website (kinderen geboren vanaf 2014).

Op zoek naar meer houvast om je kind dieetvrij op te laten groeien? Je bent heel erg welkom in de FFF-community.

Maak je je zorgen omdat je kind moeilijk eet? Check zeker de andere blogs over dit thema of de webinars “Meer rust aan tafel

Cursus baby's eten zelf

membership

Food Freedom Family

Wat als je je kind kan ondersteunen om dieetvrij en vol vertrouwen opt e groeien? Los van de dieetcultuur die alom tegenwoordig is. Los van de regels en angstgebaseerde uitspraken die daarbij horen, zodat ze een gezonde relatie met eten en hun lichaam kunnen ontwikkelen.

F van Family wil zeggen dat FFF ook breder kijkt, naar hoe je zelf denkt over je eigen voeding en lichaam. Want het ene is onlosmakelijk verbonden met het andere.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »