Kan een kind te veel fruit eten?

We hebben het vaak over kinderen die geen groenten of fruit willen eten. Maar wat als je kind net heel veel fruit wil eten? Wanneer is het té veel fruit?

1. Suikers in fruit

Dit is veruit de meest gehoorde opmerking: “Als mijn kind veel fruit eet, krijgt hij veel fruitsuiker binnen en veel suiker is ongezond.” Maar dat klopt niet.

Je kan de natuurlijke suikers in fruit qua gezondheidseffect echt niet vergelijken met vrije of toegevoegde suikers in bijvoorbeeld koekjes of taart. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beperken van deze natuurlijke fruitsuikers voordelen zou hebben voor je gezondheid. Integendeel, fruit maakt net deel uit van een gezond voedingspatroon. Bovendien zitten in fruit ook nog heel wat andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, vitaminen,…

Blijf dus alsjeblieft ver weg van informatie die je bang maakt van de natuurlijke suikers in fruit. Of tabellen deelt met hoeveel suiker in welke fruitsoort zit met de boodschap dat minder beter is. Dat is echt een grote rode vlag voor dieetcultuur.

2. Buikpijn door fruit

Als je kind heel veel fruit eet, kan hij buikpijn of diarree krijgen. Dat is wel een reden om de hoeveelheid wat te minderen. Let wel op, niet iedereen krijgt even snel buikpijn van wat fruit. Je hoeft geen hoeveelheden te beperken als je geen lichamelijke klachten merkt (en zie puntje 3 hieronder).

Een praktische tip wanneer je kind bijvoorbeeld een halve kilo druiven wil eten en daar buikpijn van krijgt: Zorg dat je niet alleen druiven aanbiedt als tussendoortje. Enkel fruit is vaak namelijk niet heel vullend, waardoor je kind grote hoeveelheden gaat eten. Als je naast het fruit bijvoorbeeld ook een boterham of een koekje of wat nootjes (niet onder 4 jaar) aanbiedt, is het risico op te veel fruit eten wat kleiner.

3. Alleen nog fruit fruit fruit

Stel dat je kind ’s morgens, ’s middags en ’s avonds alleen nog maar nectarinen wil eten, niets anders. Dat is natuurlijk wel een probleem als dat een lange periode gebeurt omdat alleen fruit niet kan voorzien in alle voedingsbehoeften van een kind. Dan wordt er zoveel fruit gegeten dat het andere voeding gaat vervangen en dat is ook niet de bedoeling.

Een kind heeft gevarieerde voeding nodig. Jij mag als ouder kiezen welk eten wanneer op tafel komt. Blijf dus zeker gevarieerde voeding aanbieden.

 

Nog een vraag, opmerking of ervaring die je wil delen? Dat kan onder dit instagrambericht.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Cursus baby's eten zelf

Webinar Onmiddellijk beschikbaar

Help mijn kind eet niet gevarieerd

We horen zo vaak hoe belangrijk het is dat onze kinderen gezond en gevarieerd eten, maar wat betekent dat dan precies en wat wordt er bedoeld met gevarieerd? Is elke dag een grote portie groenten eten realistisch voor een kind, en zelfs nodig? En is het OK dat je kind elke dag dezelfde ontbijtgranen wil? Of ‘s avonds alleen de aardappelen of pasta wil eten? 

Met het speciaal voor jou opgenomen webinar “Help, mijn kind eet niet gevarieerd!” wil ik graag meer helderheid scheppen in de chaos aan informatie die je kan overvallen.