Slaapt je baby beter als je vroeg start met vaste voeding?

Deze krantenkop circuleert de laatste dagen in de Engelstalige media. Misschien hebben jullie hem ook al gezien? Uit onderzoek zou blijken dat baby’s die op 3 maanden starten met vaste voeding beter zouden slapen dan baby’s die op 6 maanden voor het eerste vaste voeding krijgen. Ik fronste eens diepe rimpels toen ik dit zag, en haalde mijn detective vergrootglas boven. Waar komt dit nieuws nu weer vandaan?

Deze resultaten komen uit de EAT-studie. De bedoeling van dit onderzoek was om te kijken of je allergieën kan voorkomen door al op 3 maanden allergene vaste voeding (ei, yoghurt, vis, pinda, …) te geven. Er werden twee groepen vergeleken: De ene groep kreeg exclusief borstvoeding tot 6 maanden en startte dan met vaste voeding. De andere groep startte op 3 maanden al met vaste voeding naast borstvoeding. 

De resultaten van dit onderzoek zijn nog wat verder geanalyseerd, en wat blijkt? Baby’s die op 3 maanden vaste voeding kregen, sliepen meer dan baby’s die tot 6 maanden exclusief borstvoeding kregen. Et voila, krantenkoppen die beweren dat je beter vroeger vaste voeding geeft als je wil dat je baby beter slaapt.

 

Tijd om de kritische bril op te zetten

  • Tot 5 maanden was er geen significant verschil in slaap tussen de twee groepen. Op 5 maanden was dat er wel, een verschil van welgeteld 7 minuten meer slaap bij de baby’s die eerder vaste voeding kregen. En op 6 maanden was het verschil het grootst, namelijk 16 minuten per nacht. Dus ja, statistisch gezien is er een verschil. Maar maken die paar minuten dat in de praktijk veel verschil uit? De meeste baby’s van beide groepen werden trouwens één of twee keer per nacht wakker, wat heel normaal is.
  • De gegevens over de slaapuren werden opgeschreven door de ouders zelf. Dat is niet de meest accurate manier is om slaap te meten, zeker niet wanneer die ouders een slaaptekort hebben.
  • De baby’s kregen maar hele kleine hoeveelheden vaste voeding vanaf 3 maanden, maximum enkele lepeltjes per dag. Dat is wel heel weinig om te kunnen zeggen dat verzadiging een rol zou kunnen spelen in het beter slapen.
  • Het doel van het onderzoek was niet om slaappatronen te vergelijken, maar om te kijken naar de ontwikkeling van allergieën. Iedere wetenschapper weet dat je voorzichtig moet zijn met conclusies trekken uit statistische analyses als die analyse niet het doel is waarvoor je onderzoek is opgezet.

Wakker worden = honger = meer vaste voeding geven?

Is dit onderzoek dan een reden om op 3 (!) maanden al te gaan starten met vaste voeding? Neen zeker niet! Het is ook helemaal niet logisch dat baby’s beter zouden gaan slapen met vaste voeding op zo’n jonge leeftijd:

  • Het is niet logisch dat vaste voeding meer zou verzadigen dan melk. Melk bevat de ideale combinatie van vet, eiwitten en energie, meer dan eender welke voeding die je aan zo’n jonge baby zou kunnen geven.
  • Baby’s worden niet alleen wakker uit honger, maar (net als volwassenen) om dat ze het koud of warm hebben, of omdat ze even een knuffel willen. Het grote verschil met volwassenen is dat het hen niet altijd lukt om alleen terug in slaap te vallen.

Wat zeggen andere onderzoeken?

Er zijn natuurlijk vroeger al onderzoeken gebeurd specifiek naar het verband tussen voeding en slaapgedrag van baby’s.

  • Een studie van 2015 toont aan dat borstvoeding of kunstvoeding, moment van starten met vaste voeding of de hoeveelheid vaste voeding allemaal geen verschil maakten in hoe vaak baby’s wakker werden tot 12 maanden.
  • Een andere studie toonde aan dat het toevoegen van rijstvlokken aan de avondfles geen enkele impact had op het slaapgedrag bij baby’s van 4 maanden oud.
  • Een derde studie vond juist dat het vroeg starten met vaste voeding verband hield met minder slaap op de leeftijd van 12 maanden.

 

Conclusie? Er is geen enkele reden om op 3 maanden al te starten met vaste voeding. Niet om allergieën te voorkomen, en al zeker niet voor een betere slaap.


Bron: Dit uitstekende artikel van Prof. Dr. Amy Brown

Meer weten?

In het boek “Eet als een expert – mini” vind je uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde informatie, met praktische tips en recepten over alles dat met voeding te maken heeft vanaf de geboorte tot 2 jaar.

 

Cursus Meer rust aan tafel

Boek

Eet als een expert – mini

Eet als een expert mini neemt je mee voorbij de mythes, hypes en zwart-wit stellingen. Dankzij genuanceerde, wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips kan je vol vertrouwen je kindje voeden, op een manier die past bij jouw gezin. Voor iedere nieuwe fase in het leven van je kindje vind je heerlijke (en eenvoudige!) recepten, aangepast aan het leven van jonge ouders.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Cursus baby's eten zelf

Webinar Onmiddellijk beschikbaar

Help mijn kind eet niet gevarieerd

We horen zo vaak hoe belangrijk het is dat onze kinderen gezond en gevarieerd eten, maar wat betekent dat dan precies en wat wordt er bedoeld met gevarieerd? Is elke dag een grote portie groenten eten realistisch voor een kind, en zelfs nodig? En is het OK dat je kind elke dag dezelfde ontbijtgranen wil? Of ‘s avonds alleen de aardappelen of pasta wil eten? 

Met het speciaal voor jou opgenomen webinar “Help, mijn kind eet niet gevarieerd!” wil ik graag meer helderheid scheppen in de chaos aan informatie die je kan overvallen.