Selecteer een pagina

Het ja-danku-kommetje

Ik wil graag een tip met je delen die ik bij mijn eigen kinderen bijna dagelijks toepas: Het ja-danku-kommetje. Dit kommetje heeft hetzelfde doel als het nee-danku-kommetje: druk weghalen.

  •  Een nee-danku-kommetje haalt vooral stress weg bij je kind “oef, ik móet dit niet opeten”
  •  Een ja-danku-kommetje neemt eerder druk weg bij jou “oef, hij heeft toch iets binnen”.

Ik ga het even uitleggen met groenten als voorbeeld, omdat groenten wel vaker een probleem zijn bij jonge kinderen. Maar je kan het gerust toepassen op andere voedingsmiddelen. Mijn kinderen eten zeker niet alle groenten met plezier. Maar voor bijvoorbeeld kerstomaatjes, rauwe wortels of komkommer zijn ze wel altijd te porren. Dus als wij bijvoorbeeld spinazie eten (eten zij niet graag), voorzie ik ook altijd een kommetje met minstens één van die groenten die ze altijd eten.

Een ja-danku-kommetje dus. Voor mij neemt het druk weg als ze de spinazie niet eten, ze hebben dan toch groenten gegeten. Maar let op: het wil niet zeggen dat ik nooit nog iets anders zal aanbieden dan de kerstomaatjes, wortels of komkommer. Ze krijgen ook spinazie, want als ze nooit spinazie te zien krijgen, zullen ze het nooit kunnen leren kennen. Willen ze het niet? Dan belandt het in het nee-danku-kommetje, geen probleem!

Misschien denk je “Maar zo gaan ze toch nooit die andere groenten willen proeven”. Misschien niet onmiddellijk, neen. Maar het zal wel rust brengen aan tafel, of dat is toch de bedoeling. Verkennen en nieuwe dingen proberen kan alleen als die rust aan tafel er is.

 

Cursus Meer rust aan tafel
Online cursus

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost. Ze te zien genieten van hun eten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft en er ook van geniet?

Rolinde en Hylke

We begrijpen dat jij voor je kind het beste wil, maar dat je soms door het bos van voedingsadviezen de bomen niet meer ziet. Daarom willen wij je graag betrouwbaar advies geven en indien nodig, begeleiding op maat. Zo kan jij vol vertrouwen jouw kind(eren) voeden. Meer over ons »

Tips voor de boterham

Tips voor de boterham

Speciaal voor jou maakten we een lijst met ons favoriete beleg voor jonge kinderen. Laat je e-mailadres hier achter en je ontvangt de lijst in je mailbox!