De neveneffecten van een gedwongen hapje proeven

Eetgewoonten bij kinderen kunnen een bron van stress zijn voor ouders. Natuurlijk wil je als ouder dat je kind gevarieerd eet. Maar de druk om te proeven kan een negatief effect hebben op de relatie van kinderen met eten op lange termijn. Net daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom druk om te proeven niet werkt op lange termijn en wat je wel kan doen.

Wat is het probleem met druk om te proeven?

Eerst en vooral: geen shaming of schuldgevoelens als je wel eens druk hebt gezet om te proeven. Ik weet wel 100% zeker dat je dat deed met de beste bedoelingen, om je kind op lange termijn te helpen, ook al wringt het diep van binnen om te pushen.

Het is een natuurlijk instinct om ervoor te zorgen dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. Maar wist je dat studies aantonen dat druk op eten tijdens de kindertijd een betere voorspeller is voor het eetgedrag later dan het selectief eten zelf? Je mag echt luisteren naar dat knagende gevoel dat het niet OK voelt om je kind te dwingen om dat ene hapje te eten, zelfs als iedereen lijkt te zeggen dat het het enige juiste is om te doen.

Wat kan je dan wel doen?

Om de druk om te eten los te laten, is het belangrijk om je kind de kans te geven om nieuwe voedingsmiddelen op hun eigen tempo te verkennen. Laat ze maar zelf beslissen wanneer ze er klaar voor zijn om iets nieuws te proberen. Druk loslaten is geen quick fix of geen trucje. Maar wanneer het een echt gemeende “proef maar wanneer jij er klaar voor bent” is, komen we heel wat verder dan met een “Allee komaan, 1 hapje”

Een handige manier om de druk om te eten te verminderen, is om een “nee-danku-kommetje” aan te bieden. Dit helpt je kind om een voedingsmiddel af te wijzen zonder de druk te voelen om het te eten. Bovendien krijgt de broodnodige autonomie van je kind (“ik wil zelf kiezen”) dankzij het kommetje ruimte. En dat kan op zijn beurt ontzettend veel rust brengen aan tafel.

Dus: het loslaten van de druk om te eten is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt je kind een gezonde relatie met eten op te bouwen. Door nieuwe voedingsmiddelen op een ondersteunende manier aan te bieden en kinderen op hun eigen tempo te laten verkennen, krijgen ze de kans om vanuit hun natuurlijke nieuwsgierigheid te verkennen. En onthoud: één gedwongen hapje heeft op korte termijn ook nauwelijks voedingswaarde.

Rolinde Op de groei

Webinars

Meer rust aan tafel

Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost, ze te zien genieten van hun eten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »