“Ik durf geen kruiden of zout te gebruiken voor mijn 1-jarige en zelf vind ik mijn eten niet lekker zonder. Daarom zie ik geen andere oplossing dan apart te blijven koken voor mijn peuter.”
Onlangs vroeg ik hoe het mee eten met de familiemaaltijd gaat bij jullie peutertjes. Bijna de helft zei dat dat niet zo vlot ging als ze zouden willen. Een van meest genoemde struikelblokken was: Kruiden en zout. Mag dat nu wel of niet?
Milde kruiden in je gerechten
Het korte antwoord is: Ja, kruiden mogen! Rozemarijn, kurkuma, knoflook, basilicum, nootmuskaat, …Je peuter mag alle kruiden in gerechten gewoon mee eten. Ik heb het dan over huis-, tuin-, keukenhoeveelheden in gerechten, niet over geconcentreerde kruidencapsules, kruideninfusies, thee,… (Een slappe kruideninfusie mag wel eens ter afwisseling voor je peuter, maar daar gaat deze blog niet over).
Voor baby’s en oudere kindjes geldt trouwens hetzelfde.
Een variatie aan kruiden
Wissel gerust af in de kruiden die je gebruikt, ook dat is een leerrijke variatie in smaken voor je peuter.
“Ja maar, leert mijn kind wel pure smaken van eten kennen als ik het eten kruid?”
Ook de smaak van kruiden is een smaak die je kind mag leren kennen. Het gaat niet zozeer om de “puurheid” van smaken, maar eerder aan kennismaken met variatie.
Wat met pikant eten?
Als je zelden of nooit pikant eet, is het logisch dat je niet meteen een megapikante schotel geeft. Maar wat kruiden met bijvoorbeeld een beetje peper kan zeker.
Is het bij je thuis of in je cultuur de gewoonte om pikant te eten? Je kindje krijgt in de baarmoeder en via borstvoeding al heel wat smaken mee. Kijk vooral naar je kind wat werkt en wat niet.
En zout dan?
In kruidenmengelingen kan ook zout zitten. In deze video vertel ik je alles over zout bij peuters, wat we weten vanuit de wetenschap en welke nuances belangrijk zijn.
Webinars
Meer rust aan tafel
Hoe heerlijk is het om gewoon gezellig aan tafel te zitten met je kroost, ze te zien genieten van hun eten, zonder stress, zonder strijd, zonder zorgen. Wat als je ontspannen aan tafel kan zitten en vertrouwen dat je kind eet wat hij nodig heeft?