Mag je Rapley en papjes combineren?

Ik ben heel dankbaar dat mijn crèche open stond om mijn dochters vanaf 6 maanden stukjes à la Rapley aan te bieden. Maar toen Zita 10 maanden was, kreeg ik niet meer genoeg afgekolfd en tegelijkertijd was ze nog niet behendig genoeg met de stukjes om een volwaardige maaltijd te eten. Ik stond voor een dilemma: haal ik kunstvoeding of ga ik toch pap laten geven? Omdat ze al 10 maanden was, koos ik voor het laatste: Ik zou de Rapleymethode combineren met papjes.

 

Rapley en papjes combineren is niet gevaarlijk

Een vaak gehoord misverstand is dat het gevaarlijk zou zijn om de Rapley-methode te combineren met papjes. Er wordt beweerd dat je baby zou gaan zuigen op de stukjes omdat hij pap gewend is en zich dan sneller zou gaan verslikken. Gelukkig weet een baby instinctief heel goed wat hij moet doen met stukjes (kauwen) en met papjes (zuigen). Net zoals een baby ook weet dat hij aan de borst iets anders moet doen dan met een lepel of een stukje.

De vraag komt er meestal wanneer we het tijdens de workshop over de crèche of andere opvang hebben. Mijn antwoord is altijd: Vraag eerst eens of ze de Rapley-methode kennen en of ze er eventueel voor open staan. Als ze het niet zien zitten, ondanks informatie, is dat natuurlijk ook hun goed recht. Ik raad ook enkel aan om stukjes aan te bieden aan een baby als die persoon zich er goed bij voelt.

Nadelen van Rapley combineren met papjes

Er zijn wel een paar kleine nadelen bij het combineren van Rapley met papjes ipv 100% Rapley:
– “officieel” mag je het geen Rapley-methode noemen (al lig ik daar zelf niet van wakker 😉 )
– Je baby krijgt minder oefenmomenten dus zal iets langer nodig hebben om stukjes eten onder de knie te krijgen.
– Wanneer pap al een volledige voeding zou vervangen in de opvang, ga je thuis een andere oplossing moeten bedenken. Zeker de eerste maanden eet een baby nog niet voldoende stukjes als volledige maaltijd, en dat hoeft ook niet. Liefst geef je thuis eerst een melkvoeding. Als dat toch niet kan (bvb omdat je melkproductie te veel is terug gelopen), kan je eerst pap geven.

Het hoeft dus gelukkig geen alles-of-niets-verhaal te zijn. Iedere situatie is anders. Volg je baby en doe waar je je goed bij voelt, en laten we vooral praktisch denken.

Meer weten?

Lees ook deze blogs:

Of schrijf je in voor de online cursus, met alle onderbouwde info en praktische tips over de Rapley-methode, die je nodig hebt om vol vertrouwen te starten. Klik hier voor “Baby’s eten zelf”

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »

Cursus baby's eten zelf

Keuzewijzer papjes of Rapley?

  • Wat zegt de wetenschap over beide methodes?
  • Persoonlijke voorkeuren van je baby en jou
  • Specifieke situaties, zoals allergieën

    ​Laat je gegevens hier achter en je krijgt de video meteen in je inbox.