Is de Rapley-methode gevaarlijk?

De Rapley-methode, ook bekend als Baby-Led Weaning, focust op je baby zelf laten eten. Soms worden bezorgdheden geüit over de veiligheid en voedingswaarde van deze methode. In deze blog gaan we dieper in op deze zorgen en bieden we geruststellingen op basis van beschikbaar onderzoek. Ik kan alvast verklappen dat de Rapley-methode niet gevaarlijk is als je met een aantal dingen rekening houdt.

Gevaar op verslikken bij de Rapley-methode

Een veelvoorkomende zorg bij de Rapley-methode is het risico op verslikken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat baby’s die volgens deze methode leren eten niet vaker verslikken dan baby’s die papjes krijgen, als de voedselstukken op een correcte en veilige manier worden aangeboden. Het is belangrijk om voedingsmiddelen op een veilige manier te presenteren, zoals het vermijden van harde stukken, zoals bijvoorbeeld rauwe wortel, die moeilijk te kauwen zijn voor jonge baby’s. Zorg er ook voor dat je baby goed rechtop zit tijdens het eten, houd toezicht tijdens de maaltijden en laat hem zelf de stukken in zijn mond steken.

Eet een baby genoeg met de Rapley-methode?

Een andere veelvoorkomende bezorgdheid bij de Rapley-methode is of baby’s voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, aangezien ze vaak kleinere hoeveelheden eten in vergelijking met baby’s die papjes eten. Onderzoek heeft echter aangetoond dat zolang baby’s naast vast voedsel voldoende melk drinken, er geen bewijs is dat ze te weinig zouden eten. Het is wel belangrijk om dat de voeding van je baby aangepast is aan de leeftijd en de nodige voedingsstoffen bevat, zoals ijzerrijke voeding.

Meer weten?

Lees ook deze blogs:

Of schrijf je in voor de online cursus, met alle onderbouwde info en praktische tips over de Rapley-methode, die je nodig hebt om vol vertrouwen te starten. Klik hier voor “Baby’s eten zelf”

Cursus baby's eten zelf
Online cursus

Baby’s eten zelf

Hoe heerlijk is het om te zien hoe je baby een hele nieuwe wereld ontdekt: De wereld van eten. Zoveel smaken, zoveel geuren, kleuren en texturen. En hij kan het helemaal zelf!

Je kent misschien de termen Baby-Led Weaning, Rapleymethode of Kleintjesmethode? Allemaal hebben ze één ding gemeen: Je baby zélf laten eten vanaf de eerste hapjes, samen met de rest van het gezin.

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar soms komt er zoveel info op je af dat het moeilijk is door het bos van voedingsadviezen de bomen nog te zien. Daarom wil ik je graag betrouwbare informatie en inzichten geven. Zo kan jij vol vertrouwen je kind voeden. Meer over Op de groei »